درمان شناختی رفتاری (CBT) چیست؟

درمان شناختی رفتاری (CBT) چیست؟
درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی درمان روانشناختی است، که نشان داده شده است برای طیف وسیعی از مشکلات از جمله افسردگی، اختلالات اضطرابی، مشکلات مصرف الکل و مواد مخدر، مشکلات زناشویی، اختلالات خوردن و بیماریهای روانی شدید مؤثر است. مطالعات تحقیقاتی متعدد نشان می دهد که CBT منجر به بهبود قابل توجهی درعملکرد و کیفیت زندگی می شود. در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است که CBT به اندازه سایر اشکال روان درمانی یا داروهای روانپزشکی مؤثر است.
نکته! پیشرفتها در CBT بر اساس تحقیقات و عملکرد بالینی است. در واقع، CBT رویکردی است که شواهد علمی فراوانی برای آن وجود دارد مبنی بر اینکه روشهایی که توسعه یافتهاند در واقع تغییر ایجاد میکنند. به این ترتیب، CBT با بسیاری از اشکال دیگر درمان روانشناختی متفاوت است.
CBT بر چندین اصل استوار است؟
- مشکلات روانشناختی تا حدی بر اساس شیوه های نادرست یا غیر مفید تفکر است.
- مشکلات روانی تا حدی بر اساس الگوهای آموخته شده از رفتار غیر مفید است.
- افرادی که از مشکلات روانی رنج می برند، می توانند روش های بهتری برای مقابله با آنها بیاموزند و از این طریق علائم آنها را تسکین داده و در زندگی خود مؤثرتر شوند.
استراتژی درمان CBT چیست؟
- یادگیری شناخت تحریف های خود در تفکر که باعث ایجاد مشکلات می شود و سپس ارزیابی مجدد آنها در پرتو واقعیت.
- درک بهتر رفتار و انگیزه دیگران.
- استفاده از مهارت های حل مسئله برای رویارویی با موقعیت های دشوار.
- یادگیری ایجاد حس اعتماد بیشتر نسبت به توانایی های خود.
- مواجهه با ترس های خود به جای اجتناب از آنها.
- یادگیری آرام کردن ذهن و آرام کردن بدن.
درمانگران CBT بر آنچه در زندگی فعلی فرد می گذرد تاکید می کنند، نه آنچه که منجر به مشکلات او شده است. مقدار معینی از اطلاعات در مورد تاریخ فرد مورد نیاز است، اما تمرکز در درجه اول بر حرکت رو به جلو در زمان برای ایجاد راه های موثرتر برای مقابله با زندگی است.
نحوه عملکرد CBT چگونه است؟
CBT بر این مفهوم استوار است که افکار، احساسات، احساسات و اعمال فیزیکی شما به هم مرتبط هستند و افکار و احساسات منفی می توانند شما را در یک چرخه منفی به دام بیندازند.
هدف CBT کمک به شما برای مقابله با مشکلات طاقت فرسا به روشی مثبت با تقسیم آنها به بخش های کوچکتر است.
برخلاف برخی دیگر از درمانها، CBT به جای تمرکز بر مسائل گذشته، با مشکلات فعلی شما سر و کار دارد.
موارد استفاده CBT چیست؟
علاوه بر افسردگی یا اختلالات اضطرابی، CBT همچنین می تواند به افراد مبتلا به موارد زیر کمک کند:
اختلال دوقطبی
اختلال شخصیت مرزی
اختلالات خوردن (مانند بی اشتهایی و پرخوری)
اختلال وسواس فکری جبری (OCD)
اختلال هراس
فوبیاها
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
روان پریشی
روانگسیختگی
مشکلات خواب – مانند بی خوابی
مشکلات مربوط به سوء مصرف الکل
CBT همچنین گاهی اوقات برای درمان افراد مبتلا به بیماری های طولانی مدت استفاده می شود، مانند:
سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
سندرم خستگی مزمن (CFS)
فیبرومیالژیا
درد مزمن
در طول جلسات CBT چه اتفاقی می افتد؟
دوره درمان معمولا بین 6 تا 20 جلسه طول می کشد و هر جلسه 30 تا 60 دقیقه طول می کشد. در طول جلسات، شما با درمانگر خود کار خواهید کرد تا مشکلات خود را به بخش های جداگانه، مانند افکار، احساسات و اعمال فیزیکی خود تقسیم کنید. پس از بررسی اینکه چه چیزی می توانید تغییر دهید، درمانگر از شما می خواهد که این تغییرات را در زندگی روزمره خود تمرین کنید و در جلسه بعدی در مورد چگونگی پیشرفت خود صحبت خواهید کرد.
هدف نهایی درمان این است که به شما بیاموزد مهارت هایی را که در طول درمان آموخته اید در زندگی روزمره خود به کار ببرید. این باید به شما کمک کند تا مشکلات خود را مدیریت کنید و مانع از تأثیر منفی آنها بر زندگی شما شود، حتی پس از پایان دوره درمان.
معمولاً درمان شامل این مراحل است:
موقعیت ها یا شرایط ناراحت کننده در زندگی خود را شناسایی کنید.
اینها ممکن است شامل مواردی مانند وضعیت پزشکی، طلاق، غم و اندوه، عصبانیت یا علائم یک اختلال سلامت روان باشد. شما و درمانگرتان ممکن است مدتی را صرف تصمیم گیری در مورد مشکلات و اهدافی کنید که می خواهید روی آن تمرکز کنید.
از افکار، احساسات و باورهای خود در مورد این مشکلات آگاه شوید.
هنگامی که مشکلاتی را که باید روی آنها کار کنید را شناسایی کردید، درمانگر شما را تشویق می کند تا افکار خود را در مورد آنها به اشتراک بگذارید. این ممکن است شامل مشاهده آنچه در مورد یک تجربه به خود می گویید (خود صحبتی)، تفسیر شما از معنای یک موقعیت، و باورهای شما در مورد خود، افراد دیگر و رویدادها باشد. درمانگر شما ممکن است به شما پیشنهاد کند که یک دفتر خاطرات از افکار خود داشته باشید.
تفکر منفی یا نادرست را شناسایی کنید.
برای کمک به شناخت الگوهای تفکر و رفتاری که ممکن است به مشکل شما کمک کند، درمانگر شما ممکن است از شما بخواهد که به واکنشهای فیزیکی، احساسی و رفتاری خود در موقعیتهای مختلف توجه کنید.
تفکر منفی یا نادرست را تغییر شکل دهید
احتمالاً درمانگر شما را تشویق می کند که از خود بپرسید که آیا دیدگاه شما از یک موقعیت مبتنی بر واقعیت است یا بر درک نادرست از آنچه در حال وقوع است. این مرحله می تواند دشوار باشد. شما ممکن است روش های دیرینه ای برای فکر کردن به زندگی و خودتان داشته باشید. با تمرین، تفکر مفید و الگوهای رفتاری به یک عادت تبدیل می شود و نیازی به تلاش زیادی نخواهد داشت.
مزایا و معایب CBT چیست؟
درمان شناختی رفتاری (CBT) در درمان برخی از مشکلات سلامت روان موثر است، اما ممکن است برای همه موفق یا مناسب نباشد!
برخی از مزایای CBT عبارتند از:
- می توان آن را در مدت زمان نسبتاً کوتاهی در مقایسه با سایر درمان های گفتاری تکمیل کرد
- ماهیت ساختار یافته CBT به این معنی است که می توان آن را در قالب های مختلف، ازجمله به صورت گروهی، کتاب های خودیاری و آنلاین ارائه کرد.
- راهبردهای مفید و کاربردی را به شما می آموزد که می توان از آنها در زندگی روزمره حتی پس از اتمام درمان استفاده کرد
- بر ظرفیت فرد برای تغییر خود (افکار، احساسات و رفتارهایشان) تمرکز دارد.
- می تواند به اندازه دارو در درمان برخی از مشکلات سلامت روان موثر باشد و در مواردی که دارو به تنهایی موثر نبوده است مفید باشد.
برخی از معایب CBT که باید در نظر گرفت عبارتند از:
- شما باید خود را به این فرآیند متعهد کنید تا بیشترین بهره را از آن ببرید – یک درمانگر می تواند به شما کمک کند و به شما توصیه کند، اما آنها به همکاری شما نیاز دارند.
- شرکت در جلسات منظم CBT و انجام هر کار اضافی بین جلسات می تواند زمان زیادی را از شما بگیرد.
- ممکن است برای افرادی که نیازهای پیچیده تری به سلامت روان دارند یا مشکلات یادگیری دارند مناسب نباشد.
- این شامل رویارویی با احساسات و اضطرابهای شماست – ممکن است دورههای اولیهای را تجربه کنید که در آن مضطرب یا از نظر احساسی ناراحت هستید.
- هیچ مشکل گستردهتری در سیستمها یا خانوادهها که ممکن است تأثیر قابلتوجهی بر سلامت و تندرستی افراد داشته باشد را بررسی نمیکند.
نکته! برخی ازمنتقدان همچنین استدلال میکنند که در حالی که CBT به مشکلات فعلی میپردازد و برمسائل خاص تمرکز میکند، به دلایل احتمالی زمینهای شرایط سلامت روان، مانند دوران کودکی ناخوشایند، نمیپردازد.
در نتیجه، درمان شناختی رفتاری ممکن است شرایط شما را درمان نکند یا وضعیت ناخوشایند را از بین نبرد. اما می تواند به شما این قدرت را بدهد که با شرایط خود به روشی سالم کنار بیایید و احساس بهتری نسبت به خود و زندگی خود داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید